DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) is het niet eens met kritiek van PVV-leider Geert Wilders over zijn optreden maandag bij een EU-vergadering in Brussel. ''Ik herken me totaal niet in het beeld dat Wilders schetst'', liet Leers dinsdag in een reactie weten.

Leers moet volgende week in een debat aan de Kamer uitleggen waarom hij in Brussel instemde met afschaffing van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen.

''Ik heb nu meer bereikt dan als ik nee had gezegd. Ik heb er nu een veiligheidsklep op kunnen zetten. Dat houdt in dat de visumplicht opnieuw wordt ingevoerd als Albanezen en Bosniërs zich massaal in EU-landen vestigen. En die veiligheidsklep geldt voor alle Balkanlanden'', aldus de CDA-minister.

Wilders noemde het optreden van Leers in Brussel ''uitermate zwak''. Hij verweet hem een gebrek aan ruggengraat en nam het hem kwalijk dat hij zich te laat in de onderhandelingen zou hebben gemengd.

Contact

Volgens Leers klopt dat laatste niet. ''Het is niet waar. Ik heb voor de onderhandelingen contacten gehad met mijn Belgische en mijn Franse collega om het voorstel voor de veiligheidsklep voor te bereiden.''

Leers noemt het ''jammer'' dat de PVV vorige week niet aanwezig was bij het Kamerdebat waarin werd vooruitgeblikt op de bewuste EU-vergadering.

Leers komt volgende week ''graag'' voor een spoeddebat naar de Kamer om zijn handelen in Brussel nog eens uit te leggen.