DEN HAAG - Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel had maandag in Brussel tegen afschaffing van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen moeten stemmen.

Dat vindt PVV-leider Geert Wilders, zo bevestigde hij een artikel in de Volkskrant dinsdag. Hij noemt het optreden van Leers uitermate zwak.

De EU-ministers die gaan over het migratie- en asielbeleid besloten maandag dat inwoners van Bosnië en Albanië geen visum meer nodig hebben voor de EU.

Nederland wilde eigenlijk aan de visumplicht vasthouden, maar wist wel te bedingen dat de visumvrijstelling weer kan worden opgeschort als blijkt dat de EU overspoeld wordt door mensen uit deze landen.

Open grenzen

Volgens Wilders had Leers bij zijn collega-ministers beter zijn best moeten doen om het visum overeind te houden. Nederland zit niet te wachten op open grenzen, vindt de PVV-leider. Hij vindt dat Leers de volgende keer beter zijn best moet gaan doen.

Vorige week kondigde de minister in de Tweede Kamer al aan dat verzet tegen de afschaffing van de visumplicht niet zoveel zin had, omdat de meeste landen er voor zijn.

Regeringspartijen VVD en CDA drongen er toen al op aan dat Nederland zich tot het uiterste moest verzetten. GroenLinks liet dinsdag weten een spoeddebat te willen over wat Leers nu eigenlijk vindt.