DEN HAAG - Minister Hans Hillen (Defensie) heeft dit weekeinde een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan.

Als nieuwe minister van Defensie wil hij graag zo snel mogelijk de troepen in het buitenland bezoeken, aldus zijn woordvoerder zondag.

Hillen heeft zondag op Kamp Holland in Tarin Kowt onder meer deelgenomen aan een plechtige ontmantelingsceremonie van het ijzeren monument ter ere van de 24 omgekomen militairen in Afghanistan. Het monument wordt wegens het eindigen van de missie in Uruzgan naar Nederland overgebracht.

Nederlandse militairen

De minister is zaterdag aangekomen en heeft ook met zijn Afghaanse ambtsgenoot Wardak en de Amerikaanse bevelhebber van de ISAF-troepen generaal Petraeus gesproken. In Afghanistan zitten ongeveer nog negenhonderd Nederlandse militairen.

Grofweg de helft van hen is druk met de afbouw van de missie in Uruzgan en bezig al het materieel naar Nederland terug te brengen. De andere helft is betrokken bij F-16-gevechtsvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters, die nog actief zijn in Afghanistan.

Kenia

Hillen reist na Afghanistan door naar Kenia om daar in de havenstad Mombassa een eendaags bezoek te brengen aan de Nederlandse marine-eenheden die deelnemen aan de antipiratenmissie voor de kust van Somalië. Bij deze missie zijn twee Nederlandse marineschepen betrokken: de Hr. Ms. Amsterdam en de onderzeeboot Zeeleeuw.