AMSTERDAM - Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, wil de criminaliteit van jongeren in de stad aanpakken. Dat zei hij zondag in het programma Buitenhof.

''Ik heb ze wel eens tijdbommetjes op scooters genoemd'', zei Van der Laan. Volgens de burgemeester veroorzaken deze jongens in eerste instantie overlast en stappen ze later over naar de gewapende criminaliteit.

''De politie weet wie deze jongens zijn en we moeten ze aanpakken en dit snel oplossen. We kunnen het niet hebben dat onze juweliers worden doodgeschoten in de stad'', aldus Van der Laan.

De burgemeester wil de opsporingscapaciteiten meer richten op deze ‘boys’. ''Hiervoor moeten we keuzes maken.'' Volgens van der Laan kunnen bijvoorbeeld dansevenementen in de stad die veel geld verdienen, zelf hun beveiliging betalen. ''Ook moet ik een goed gesprek met Ajax hebben.’’

Uitzending verstoord

De uitzending van Buitenhof werd twee keer verstoord. Actievoerders hielden voor het raam van de studio een spandoek omhoog met de tekst Mr Leegstand. Van der Laan sprak tijdens de uitzending over de uitvoering van de kraakwet.

Ook bemoeide iemand uit het publiek zich op dat moment met het gesprek tussen de presentator en de Amsterdamse burgemeester.