DEN HAAG - Bijna zes op de tien Nederlanders is tegen een trainingsmissie in Afghanistan. Alleen bij de achterban van regeringspartij CDA is een meerderheid voor een missie om de Afghaanse veiligheidsdiensten te trainen.

Ruim zes op de tien stemmers op de christendemocraten steunt het plan van het minderheidskabinet van VVD en CDA voor de missie. Van de VVD-kiezers is slechts 44 procent voor een dergelijke missie.

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Gedoogpartij PVV is altijd tegen een nieuwe missie naar Afghanistan geweest en 78 procent van de achterban van deze partij is nu ook tegen.

Grote tegenstand kiezers PvdA

Premier Mark Rutte zei vrijdag met de oppositie in gesprek te gaan op zoek naar een meerderheid voor de trainingsmissie. Maar bij de kiezers van de grootste oppositiepartij, de PvdA, is de tegenstand groot. Bijna zeven op de tien PvdA-stemmers steunen een dergelijke missie niet. Bij de SP is 83 procent tegen.

Dit voorjaar dienden GroenLinks en D66 nog een motie in voor een trainingsmissie, maar de aanhang van deze partijen is niet erg enthousiast. Bij GroenLinks zijn zes op de tien kiezers tegen.

D66

Bij D66 is de tegenstand minder groot (44 procent), maar de voorstanders halen met 46 procent ook geen meerderheid en bijna een op de tien weet het (nog) niet.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.