DEN HAAG - Het nieuwe kabinet heeft nog niet de harten van een meerderheid van de bevolking gewonnen in de eerste drie weken dat het er zit. Ruim 40 procent van alle Nederlanders vindt dat het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV het (vrij) goed doet.

Dat blijkt zondag uit de peiling van Maurice de Hond. VVD-stemmers zijn het meest te spreken over het nieuwe kabinet. Van hen is 77 procent positief. Bij CDA-kiezers is dat 61 procent en bij de PVV-aanhang 65 procent. Bij de oppositie scoort de nieuwe regering een stuk slechter.

In de peiling is de PvdA-achterban het meest negatief. Van de stemmers op de sociaaldemocraten noemt 58 procent de prestaties tot nu toe (vrij) slecht. Bij GroenLinks is de helft deze mening toegedaan en bij de SP 48 procent.

D66-stemmers

Bij de D66-stemmers is de grootste groep (49 procent) neutraal over hoe het kabinet met gedoogsteun van de PVV het tot nu toe doet. Bijna eenvijfde van de D66-aanhang vindt dat het (vrij) goed gaat, 21 procent noemt het (vrij) slecht een ruim een op de tien heeft geen mening.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.\

Weinig verschuivingen

In het stemgedrag zijn weinig verschuivingen onder de kiezers. De PvdA zakt iets verder weg en verliest een zetel ten opzichte van vorige week. De sociaaldemocraten zouden nu bij verkiezingen zeventien zetels halen in de Tweede Kamer, terwijl ze in werkelijkheid dertig stuks hebben.

De VVD wint weer iets en zou op 34 zetels uitkomen. De liberalen behaalden bij de Kamerverkiezingen in juni 31 zetels.

Het CDA verliest een zetel ten opzichte van vorige week en zou bij verkiezingen zestien zetels krijgen, terwijl de christendemocraten nu 21 plekken in de Kamer bezetten. De ChristenUnie wint een zetel en zou zes Kamerzetels krijgen, tegen de vijf die het in werkelijkheid heeft.