DEN HAAG - Het resultaat van negen jaar een minderheidsregering in Denemarken, is dat de coalitiepartijen (liberaal en conservatief) steeds meer zijn gaan denken zoals de populistische gedoogpartij, die vergelijkbaar is met de Nederlandse PVV.

Dat zei fractievoorzitter Margrethe Vestager van de Deense zusterpartij van D66, Radikale Venstre, zaterdagmiddag in een toespraak op het D66-congres in Den Haag.

Vestager heeft in eigen land ervaring met een minderheidsregering die gedoogsteun krijgt van de Deense Volkspartij, en vindt dat de politieke situatie in haar land veel gelijkenissen vertoont met de gedoogconstructie in Nederland.

Toen Denemarken aan deze politieke werkwijze begon had volgens haar alleen de Volkspartij extreme ideeën. Door de gedoogconstructie namen de andere, reguliere, coalitiepartijen die ideeën over.

Uit haar speech kwam naar voren dat in Nederland de coalitiepartijen VVD en CDA ook de denkbeelden van de PVV over zouden kunnen nemen.

Denkbeelden

En die denkbeelden van de 'Deense PVV' zijn volgens de politica niet mals. ''De coalitiepartijen hebben bij ons hun liberale ideeën over macht laten varen. Xenofobische gedachten hebben zich het laatste decennium verspreid als een virus. Ongeveer tien jaar geleden verwierp iedere Deen de opvattingen van de Volkspartij over immigratie. Nu zijn ze gebruikelijk geworden.''

Parlementariërs en kabinetsleden doen de laatste tijd hun best om Deense aanhangers van het moslimgeloof verdacht te maken.

Vestager probeert die gedachten te bestrijden en noemde haar eigen opvattingen 'normaal'. Maar haar 'normale' ideeën worden in haar land tegenwoordig weggezet als extreem.

''De ideeën van de Volkspartij worden steeds meer gangbaar en geaccepteerd. Wat normaal is, wordt extreem.''