DEN HAAG - Bijna zes op de tien Nederlanders vinden het terecht dat het kabinet de salarissen van de ambtenaren op de nullijn wil zetten om te bezuinigen op het overheidsapparaat.

Daarentegen is 18 procent het eens met de vakbond Abvakabo FNV, die deze week aankondigde 2 procent loonsverhoging te eisen in de cao-onderhandelingen voor rijksambtenaren.

Een even grote groep vindt dat de medewerkers van de overheid wel meer loon verdienen, maar dat een verhoging van minder dan 2 procent voldoende is.

Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond. De peiling van De Hond is via internet gehouden onder ruim 1500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Bevriezen

Het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil de lonen in de collectieve sector volgend jaar bevriezen.

Volgens verantwoordelijk minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zal er meer gesneden moeten worden in het aantal ambtenaren als de lonen toch omhoog gaan.

NHM

Ook heeft De Hond de meningen gepeild over het besluit van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) om geen geld te investeren in een gebouw voor het Nationaal Historisch Museum (NHM). Zeven op de tien Nederlanders vinden dit een goede beslissing.

Verder is naar een oordeel over de Amerikaanse president Barack Obama gevraagd. Ruim zes op de tien vinden dat Obama het (vrij) goed doet. Dat is iets slechter dan een jaar geleden. Toen waren nog ruim zeven op de tien deze mening toegedaan.