DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Job Cohen en GroenLinks-leider Femke Halsema praten over samenwerking tussen de twee partijen.

In oktober hebben twee gesprekken plaatsgehad. Bij een daarvan waren ook de partijvoorzitters aanwezig. Dat heeft een woordvoerster van de PvdA zaterdag bevestigd na een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Volgens de PvdA-woordvoerster gaat het nog om ''oriënterende gesprekken''. Maar ze zei ook dat de gesprekken serieus zijn en niet geheel vrijblijvend.

Wanneer de fractievoorzitters weer bijeenkomen is volgens haar nog niet bekend. Er wordt ook al nagedacht over het gezamenlijk organiseren van een manifestatie met verschillende maatschappelijke organisaties.

Progressief geluid

De sociaaldemocraten en GroenLinks die in de Tweede Kamer in de oppositie zitten tegenover het kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV, willen samen hun rol versterken. ''We willen laten zien dat er ook een ander progressief geluid is in dit land'', aldus de zegsvrouw van de PvdA.

In hoeverre de samenwerking wordt gezocht met andere oppositiepartijen SP en D66 is nog onduidelijk. Wel wees de PvdA-woordvoerster erop dat de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de vier partijen geregeld bijeenkomen.

Socialistisch blok

Een woordvoerder van D66 benadrukte dat zijn eigen partij een eigen koers blijft varen en niet wil deelnemen aan ''een socialistisch blok''.

Hij noemt D66 ''een hervormende middenpartij''. Er kan volgens hem niks worden afgeleid uit gesprekken die de directeur van het kenniscentrum van D66 heeft met collega's van PvdA, SP en GroenLinks. ''Wij praten met iedereen, ook met collega's van de VVD.''