DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft vrijdag een lijst met zeventien hervormingen uit het regeerakkoord aan de Tweede Kamer gestuurd.

De lijst is opgesteld op verzoek van een aantal oppositiepartijen die eerder tijdens het debat over de regeringsverklaring hun twijfels uitspraken over de hervormingsgezindheid van het kabinet.

Met name D66 en GroenLinks wezen erop dat zaken als ontslagrecht en WW ongemoeid blijven.

''Ik vind het nogal wat'', zei Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad, verwijzend naar de inhoud van zijn lijstje. ''Ik vind het echt grote hervormingen.''

AWBZ

Op het lijstje staan onder meer de stelselherziening in de AWBZ, prestatiebeloning in het onderwijs, strengere regels voor immigratie en asiel en de komst van een nationale politie.

De ministerraad bespreekt de komende weken steeds een aantal hervormingen. Vrijdag spraken de ministers over de nationale politie, het cultuurbeleid en het efficiënter werken bij de overheid.

Rutte benadrukte dat het regeerakkoord nog wel meer hervormingen dan de opgeschreven zeventien bevat, maar dat hij dat aantal nu eenmaal genoemd had tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Pechtold

Een rangorde is volgens hem niet te maken. ''We hebben ze echt allemaal nodig om het land sterker te maken.''

D66-leider Alexander Pechtold zei vrijdag in een reactie dat hij in debat wil met Rutte over de hervormingen. Volgens hem heeft de premier toegezegd informatie te sturen hoe de stand van zaken op een aantal terreinen nu is.

Dat laat de premier nu na, aldus Pechtold. ''Rutte en ik vroegen Balkenende in 2006 om de feiten op tafel te leggen. Ik vraag Rutte nu hetzelfde. Hij heeft mooie doelen als drieduizend extra agenten en twaalfduizend extra verplegers, maar dan wil ik ook weten waar we nu staan: wat zijn de feiten?''