DEN HAAG – Het kabinet voert achter de schermen gesprekken over een mogelijke trainingsmissie in Afghanistan.

Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag laten weten in zijn persconferentie na de ministerraad.

Inhoudelijk kon Rutte niet op de gesprekken in gaan. Volgens hem is dat nodig, omdat er sprake is van een minderheidskabinet. De PVV is tegen een nieuwe missie.

“In de Kamer is een motie aangenomen die zich uitspreekt voor een trainingsmissie en in het regeerakkoord hebben we opgenomen om te kijken of die motie kan worden uitgevoerd.”

Draagvlak

Rutte wil de komende periode bepalen of er voldoende draagvlak is voor zo'n trainingsmissie. Als dat zo is, zal een officieel verzoek bij de NAVO worden ingediend.

Afgelopen week had de premier contact met de Amerikaanse president Barack Obama. Tegenover Obama liet Rutte weten dat hij geen garanties kon geven dat er in Nederland voldoende draagvlak is voor een nieuwe missie.

Vanuit de NAVO en Afghanistan zou druk uitgeoefend worden op de Nederlandse regering om alsnog een nieuwe bijdrage te leveren aan.

Niet stabiel

Volgens Rutte is Afghanistan nog niet stabiel genoeg. Daarom is het volgens Rutte te verdedigen dat Nederland aan een missie begint om politiemensen te trainen.

Rutte kon nog niet aangeven wanneer er uitsluitsel kan worden gegeven.