DEN HAAG - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zal in december tijdens de internationale klimaatconferentie in het Mexicaanse Cancun aanwezig zijn om daar de resultaten van de landbouwtop in Den Haag te presenteren.

Dat heeft hij vrijdag na afloop van die landbouwtop gezegd. In het congrescentrum in Den Haag werd de afgelopen week gesproken over de rol die een verbeterde landbouw kan spelen in het tegengaan van klimaatverandering.

Vrijdag resulteerde dat in een plan, het The Hague Action Plan, dat door tientallen landen is onderschreven. Om te zorgen dat in Cancun de gedachtenwisselingen van de Haagse congresdeelnemers meetellen, gaat Bleker zelf naar Mexico.

Hij sluit niet uit dat er meer afgevaardigden van de Nederlandse regering naartoe gaan. Als Nederlandse delegatieleider is staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) van de partij.

Landbouwtop

Bij de landbouwtop waren ook prominente deelnemers als prinses Máxima en voormalig VN-leider Kofi Annan. Gezamenlijk kwamen zij tot de conclusie dat aan de ene kant klimaatverandering funest is voor de voedselproductie en dat aan de andere kant landbouw nu het klimaat aantast.

Dat gebeurt onder meer door gebruik van water en kunstmest en omdat regenwoud moet wijken voor akkers. Maar een duurzamere aanpak kan bijdragen aan de oplossing, luidde de positieve boodschap vrijdag van The Hague Action Plan.

Verbetering

In dat plan worden de uitgangspunten beschreven die tot verbetering moeten leiden, zoals onderwijs, onderzoek en kennis delen, investeren in landbouwmethoden en technieken en verbetering van de handel.

Financiering van de landbouw speelt een belangrijke rol. Al met al moet de landbouw een stimulans krijgen waardoor wereldwijd het huidige aantal boeren meer voedsel kan produceren. Daardoor kunnen meer mensen worden gevoed zonder een vergroting van de CO2-uitstoot.

''Pas de laatste jaren is bekend dat de landbouw een kans biedt voor het verminderen van de gevolgen van de klimaatverandering'', aldus Bleker. Dat nieuwe inzicht wil hij in de aanloop van Cancun, en op die conferentie zelf, voortdurend onder de aandacht brengen.