DEN HAAG - Documenten die van belang kunnen zijn voor asielzoekers worden sneller openbaar gemaakt. Dat heeft minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel donderdag gezegd in de Tweede Kamer.

Een groot deel van de Kamer vindt dat hij een belangrijke brief van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te lang heeft vastgehouden.

In die brief stond dat elke uitgeprocedeerde asielzoeker die beroep aantekende wat betreft uitzettingen naar Irak voorlopig niet uitgezet zou worden. Deze brief kwam pas twee dagen voor een geplande groepsuitzetting naar buiten.

Dergelijke bijzondere brieven kunnen eerder verspreid worden, zei Leers, maar dan gaat het wel om uitzonderlijke situaties.

Niet nodig

Volgens de minister hoefde hij de brief niet te verspreiden omdat die niet over individuele gevallen gaat, geen rechterlijke uitspraak bevat en niet bindend is.

Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben eenzelfde brief van het hof gekregen. Deze landen hebben daarna ook groepen asielzoekers teruggestuurd naar Irak.

Beroep

Vlak voor de uitzetting stak het Europees Hof er alsnog een stokje voor omdat het hof ter ore was gekomen dat niet alle asielzoekers in de gelegenheid waren geweest beroep aan te tekenen.

Maar volgens de minister kwam het hof tot die stap omdat er inmiddels veel aanvragen voor een tijdelijke voorziening binnen waren gekomen.

Volgens Gerard Schouw (D66) betoonde de minister schuld over de brief die pas laat op tafel kwam en verdient hij een gele kaart. PvdA'er Hans Spekman vond dat Leers het boetekleed had aangetrokken.

Spoeddebat Gerd Leers