DEN HAAG - GroenLinks hoopt oud-lijsttrekker Mohamed Rabbae ertoe te bewegen lid te blijven van de partij. Partijvoorzitter Henk Nijhof zei dat donderdag in reactie op het bericht dat Rabbae zijn lidmaatschap van GroenLinks heeft opgezegd.

''Ik hoop dat we hem met een goed gesprek op andere gedachten kunnen brengen'', zei Nijhof.

De partijvoorzitter heeft nog geen officieel bericht van Rabbae gehad. De partij heeft in de afgelopen tijd ook geen contact met hem kunnen krijgen.

Een journalist van het EO-radioprogramma Dit is de Dag meldde dat Rabbae tegen hem heeft gezegd dat hij zijn lidmaatschap van GroenLinks had opgezegd om zich daarmee vrijer te voelen standpunten in te nemen in het publieke debat.

''Als het klopt, vind ik het jammer en een beetje onbegrijpelijk'', aldus Nijhof.

Wilders

Rabbae was tot dusver niet bereikbaar voor commentaar. Hij is voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), een van de aanklagers in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema stelde eerder deze week er wat ongemakkelijk van te worden dat Rabbae bij zijn uitspraken rond dat proces vaak wordt aangeduid als oud-GroenLinks-Kamerlid.

Mond snoeren

''Rabbae doet zijn uitspraken bepaald niet namens ons'', twitterde Halsema. Volgens Nijhof wilde ze daarmee alleen maar aangeven dat de acties van Rabbae geen GroenLinks-acties zijn. ''We hebben hem niet de mond willen snoeren'', zei de partijvoorzitter.

De inmiddels 69-jarige Rabbae was van 1994 tot 2002 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. In 1994 was hij samen met Ina Brouwer duo-lijsttrekker van de partij.

Na zijn Kamerlidmaatschap was Rabbae wethouder in Leiden. Na twee jaar trad hij af na grote problemen in de sociale werkvoorziening.