DEN HAAG - ''Ik ben er wel uit hoor. Dit gaat dus lukken.'' Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, El&I) is donderdag enthousiast over het verloop van de internationale conferentie landbouw, voedselzekerheid en klimaatverandering.

Zestig ministers hebben daar afgesproken dat ze er ook de komende twee jaar voor gaan zorgen dat productieverhogende landbouw prioriteit wordt op elke mondiale top.

''Dat is geen intentie, maar een opdracht die de ministers zich stellen'', meldt Bleker.

''Je kunt het klimaatprobleem niet tussen de oren van mensen krijgen door te zeggen dat de Noordpool kleiner wordt, wel door te wijzen op de desastreuze gevolgen voor de voedselproductie'', vindt de CDA'er.

Liberia

Kern van zijn boodschap is dat de aandacht de komende jaren uit blijft gaan naar de 2,2 miljard agrariërs wereldwijd. Boeren zijn de enigen die ervoor kunnen zorgen dat er in 2050 voldoende voedsel is voor 9 miljard mensen.

Maar ze lijden onder de klimaatverandering, aldus Bleker. Tijdens de lunch met ministers hoorde hij dat de oogsten in Liberia in gevaar komen nu het land onverwacht een jaar lang geen regen heeft. ''Ze hadden er altijd regen en goede landbouw, maar nu ineens niet.''

De meeste boeren hebben maar een klein stukje grond en er moet dus meer worden geproduceerd. Meer, maar wel op een manier die de aarde niet uitput. Voor nieuwe akkers moet dus geen tropisch woud worden gekapt.

Drive

De duurzame aanpak past in Blekers visie dat landbouw ook deel van de oplossing kan zijn. ''Agrariërs zijn kwetsbaar voor klimaatveranderingen, maar door een andere aanpak kunnen ze ook helpen de klimaatverandering te stoppen.''

En dat sluit weer aan bij de ''drive'' die volgens de staatssecretaris voortkomt uit de conferentie die vrijdag wordt afgesloten. Bleker: ''Het gaat erom dat projecten lokaal worden uitgeprobeerd en daarna ook elders worden toegepast. Die bereidheid is hier.''

Wereldbank

Ondersteuning door bijvoorbeeld de Wereldbank is daarbij zeer welkom. Bleker vindt het essentieel dat ook de kleine boeren bij betrouwbare banken terecht kunnen.

''Als je boer bent en je kunt geen geld lenen of je spaargeld niet veilig wegzetten, dan stel je mensen niet in staat om te investeren in hun grond.''

Nederland trekt ook na deze conferentie de komende twee jaar de kar, om ervoor te zorgen dat landbouw prioriteit blijft krijgen. De eerstvolgende gelegenheid is de klimaattop in Cancun (Mexico) waar afspraken die deze week worden gemaakt worden gepresenteerd.