DEN HAAG - Het CDA plaatst grote vraagtekens bij de kans dat er ooit een Nationaal Historisch Museum (NHM) wordt gevestigd in een nieuw pand.

Dat heeft CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg donderdag gezegd in het spoeddebat over de toekomst van het NHM.

''De kans dat wij op termijn enthousiast worden voor bouwen, lijkt mij uitermate klein'', aldus de volksvertegenwoordiger van de regeringspartij.

De stelling van het CDA is opmerkelijk omdat huidig vicepremier Maxime Verhagen (CDA) geldt als een van de geestelijk vaders van het plan om een dergelijk museum te realiseren.

Bezuinigingen

Samen met voormalig SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen was hij de meest prominente voorvechter van het museum.

Afgelopen vrijdag besloot staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) het plan af te blazen om naast het Openluchtmuseum in Arnhem een nieuw gebouw neer te zetten.

Hij moet bezuinigen en het schrappen van die bouw bespaart hem eenmalig 50 miljoen euro. Het NHM blijft hij wel subsidiëren en met dat geld mag de directie reizende tentoonstellingen organiseren en een website in de lucht houden.

Zuiderkerk

De NHM-directie besloot vervolgens een tijdelijk onderkomen te regelen in de Amsterdamse Zuiderkerk.

Tijdens het spoeddebat proberen de Kamerleden duidelijk te krijgen hoe definitief de stappen zijn, die zijn gezet.

Sommige Kamerleden willen dat Arnhem als vestigingsplaats wordt geschrapt en dat andere opties moeten worden bekeken, zoals het leegstaande paleis Soestdijk en het gebouw in het Noord-Hollandse Opmeer waarin Dirk Scheringa zijn Scheringa Museum wilde huisvesten.

Tombola

Dat laatste pand is bijna af, maar door het faillissement van DSB is de bouw stilgelegd.

Het CDA wil niet zo hard van stapel lopen. ''We moeten nu geen nieuwe tombola beginnen omdat het nu niet lukt in Arnhem'', aldus Van Toorenburg. ''Dat is niet zorgvuldig, ook niet richting de gemeente Arnhem. We moeten later een integrale afweging maken.''

Op internet kan het museum wel prima uit de voeten, oordeelt zij. ''Er komt nu geen gebouw, maar er zijn wel kansen. Wij zijn er niet aan toe om dit museum af te doen als geschiedenis.''