AMSTERDAM - Mohammed Rabbae overweegt zijn lidmaatschap van GroenLinks op te zeggen.

De voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen voelt zich niet meer thuis bij de partij, schrijft de Volkskrant donderdag. Aanleiding is een meningsverschil met de Tweede Kamerfractie over hoe PVV-leider Geert Wilders moet worden bestreden.

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Rabbae is net als de voorzitter van Nederland bekend Kleur, René Danen, een van de aanklagers in het proces tegen Wilders.

Dat proces werkt averechts, zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zondag. "Door mensen via de rechter het zwijgen op te leggen gaan gevoelens in de samenleving niet weg. Ze worden alleen minder zichtbaar."

Bestreden

Rabbae vindt echter dat Wilders overal, dus ook in de rechtszaal, moet worden bestreden. "Alsof de Tweede Kamerfractie als enige het mandaat heeft om Wilders te verzwakken", zegt hij in de Volkskrant. Halsema en haar collega's zouden zich opstellen als beschermheren van Wilders.

"Ik vind dat linkse partijen de maatschappij ook buiten de Kamer in beweging moeten brengen tegen het virus dat populisme heet."

De rechtszaal is volgens hem de plek waar burgers voor zichzelf kunnen opkomen. "Nu zegt GroenLinks eigenlijk: hier burger, we hebben wetten gemaakt, maar wie er gebruik van maakt, wordt teruggefloten."

Ongemakkelijk

GroenLinks-leider Femke Halsema liet zaterdag weten dat Rabbae zijn uitspraken 'bepaald niet namens ons' doet. "Soms word ik wat ongemakkelijk van de toevoeging oud-GroenLinks-Kamerlid", twitterde ze. Dibi liet weten dat gevoel te delen.

"Natuurlijk mag Rabbae zich roeren om de manier die hij wil, maar het straalt ook op ons af. En GroenLinks staat niet voor hetgeen Rabbae uitdraagt."