DEN HAAG - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdagavond gebeld met premier Mark Rutte. In het telefoongesprek ontving Rutte felicitaties voor zijn aantreden als premier van Nederland.

Dat heeft een woordvoerder van Rutte gemeld. De twee leiders bespraken verder de actuele situatie in zowel de Verenigde Staten als Nederland en de betrekkingen tussen de twee landen.

Obama benadrukte opnieuw hoezeer de Verenigde Staten eraan hechten dat Nederland betrokken blijft bij de hulp aan Afghanistan.

Het vorige kabinet viel in februari dit jaar over de vraag of Nederland langer actief moest blijven in de Afghaanse provincie Uruzgan. Drie maanden geleden begon het terugtrekken van Nederlandse militairen en materieel.

Bijdrage

De NAVO en Afghanistan dringen al enige tijd aan op een nieuwe bijdrage van Nederland, bij voorkeur in de vorm van trainers. Het kabinet is zich daarover aan het beraden. Volgens ingewijden zou de uitkomst een missie van politietrainers kunnen zijn die beschermd worden door enkele honderden militairen. De Tweede Kamer is nog verdeeld over een nieuwe missie.

Obama en Rutte spraken woensdag af elkaar te ontmoeten tijdens de NAVO-top later deze maand in Lissabon.