DEN HAAG - VVD en CDA houden vast aan plannen van het vorige kabinet voor de koopzondag. Deze houden onder meer in dat er voortaan scherper moet worden gekeken of een gebied wel een toeristisch gebied is.

In toeristische gebieden mogen winkels nu vaker dan twaalf zondagen per jaar open.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) meldde woensdag dat het plan, dat nu voorligt bij de Eerste Kamer, ''past binnen hetgeen in het regeerakkoord is afgesproken''.

De aanscherping van de koopzondag wordt gezien als een handreiking van PvdA en CDA aan de ChristenUnie in het vorige kabinet.

Steun

De VVD was altijd een fel tegenstander van inperking van de koopzondag. De SGP liet eerder weten een minderheidskabinet van VVD en CDA alleen te willen steunen als de regels voor de koopzondag in de ogen van de gereformeerden niet verslechteren.

Ondernemers hekelen de beperkingen bij de koopzondag. MKB-Nederland sprak in juni steun uit voor een plan van D66 en GroenLinks om gemeenten te laten beslissen over de koopzondag.

Detailhandel Nederland zei woensdag te verwachten dat gemeenten door de nieuwe regels te maken krijgen met tijdrovende procedures. ''Hier zit niemand op te wachten'', aldus een woordvoerder.