DEN HAAG - Minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel (CDA) doet afstand van zijn bevoegdheid het bestuur te ontslaan van de stichting die hij oprichtte om zijn zakelijke belang in een Bulgaarse villa af te wikkelen.

Hij doet dat om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Dat heeft minister Leers woensdag laten weten na kritiek van twee hoogleraren die stelden dat de minister het in de stichting uiteindelijk toch voor het zeggen heeft door zijn bevoegdheid bestuurders aan te stellen en te ontslaan.

Ex-premier

Volgens hen is dit in strijd met de richtlijn van ex-premier Balkenende uit 2002, die voorschrijft dat (aanstaande) ministers de zeggenschap over hun belangen volledig moeten afstaan.

Leers richtte in oktober 2010 de stichting genaamd Fiducia Trajectum op. Hij vordert via deze stichting 270.000 euro van het bedrijf dat zijn vakantievilla in Bulgarije bouwde, maar niet leverde. De minister zit niet zelf in het bestuur van de stichting. Dat liet hij over aan advocaat Louis Deterink en Theo Raaijmakers, emeritus hoogleraar ondernemingsrecht.

Van de bevoegdheid van Leers om de bestuursleden te ontslaan, zou hij in de praktijk nooit gebruik hebben gemaakt, zegt Deterink. De vordering op de bouwer is al ingediend en verdere actie zal de stichting niet ondernemen. Toch ziet Leers voor de zekerheid van deze bevoegdheid af.

Burgemeester

De kwestie rond de Bulgaarse villa leidde tot het aftreden van Leers als burgemeester van Maastricht. De activiteiten die hij daarna ontplooide, bracht hij onder in een bv. De minister is daar geen bestuurder meer van en heeft zijn aandelen overgedragen aan zijn vrouw en dochter. Een accountant neemt de financiële afwikkeling voor zijn rekening.

GroenLinks wil opheldering van premier Mark Rutte. Kamerlid Ineke van Gent wil weten wat zijn betrokkenheid was bij de manier waarop Leers zijn zaakjes regelde. De premier zou hier goed op moeten toezien.