AMSTERDAM – Het rookverbod wordt versoepeld voor kleine cafés. In cafés kleiner dan zeventig vierkante meter en zonder personeel mag weer worden gerookt.

Dit meldt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de versoepeling formeel wordt, moet eerst het besluit over het recht op rookvrije werkplekken, opgenomen in de Tabakswet, worden aangepast.

De handhaving van het rookverbod in kleine cafes heeft echter per direct "geen prioriteit meer", zo laat een woordvoerder van het ministerie weten. Ook worden uitstaande boetes voor overtredingen van het verbod teruggetrokken.

"In de praktijk betekent het dus dat er per vandaag weer in kleine kroegen kan worden gerookt", aldus de zegsvrouw.

Schippers wil met de al in het regeerakkoord aangekondigde versoepeling een einde maken aan de voortdurende discussie over roken in de horeca. Het rookverbod blijft gewoon gelden voor restaurants, cafés met personeel, discotheken en sportkantines.

Blind

"Kennelijk is de minister blind en doof voor de geluiden uit het veld", reageert voorzitter van Clean Air Nederland (CAN) Willem van den Oetelaar tegenover NU.nl. De organisatie voert fel actie tegen iedere versoepeling van het rookverbod.

"Dit is een eerste stap naar totale chaos", aldus Van den Oetelaar. "Dit is leidt ertoe dat je binnenkort weer op allerlei plekken in de rook zit. Dit besluit moet worden teruggedraaid. Als Schippers doof blijft, zullen we de stap naar de rechter gaan maken."

Van den Oetelaar kondigt aan dat de acties door zullen gaan en wil zo snel mogelijk, samen met circa dertig gelijkgestemde organisaties, met de minister om de tafel. Op de website van CAN zijn tot nu toe een kleine 35.000 steunbetuigingen binnengekomen.

FNV Horeca

Ook vakbond FNV Horeca is tegenstander van opheffing van het rookverbod en liet eerder al weten  een gang naar de rechter te overwegen. Dat laatste is vooralsnog niet aan de orde, nu blijkt dat door de versoepeling voorlopig geen werknemers in het geding komen.

Wel is de bond fel gekant tegen de "rare vorm van concurrentie die zal ontstaan". "In de ene kroeg van 75 vierkante meter mag je niet roken, en bij de iets kleinere buurman wel", aldus voorzitter Ben Francooy tegen NU.nl.

De vakbondsman is bovendien bang voor "gerommel" met de regeling. "Iedereen kan verzinnen dat horeca-ondernemers alles uit de kast gaan trekken om binnen de vrijstelling te vallen."

Duidelijkheid

Minister Schippers denkt dat de aanpassing juist voor duidelijkheid zorgt. ''Het rookverbod werkt in grote delen van de horeca goed en dat houden we zo. De consument krijgt meer keuzevrijheid en personeel in de horeca blijft beschermd tegen tabaksrook.’’

Eigenaar Tonny van Haperen van café Victoria in Breda reageerde voorzichtig enthousiast op het definitieve einde aan het rookverbod in kleine kroegen. ''Perfect natuurlijk. Heeft alle moeite toch een beetje baat gehad’’, zei Van Haperen.

Lopende strafzaak

De Bredase kroegeigenaar durfde echter na een eerste korte gesprek met zijn advocaat nog steeds niet voluit te juichen omdat de lopende strafzaak tegen hem hoogstwaarschijnlijk nog niet ten einde is.

De zaak die in het voorjaar van 2009 begon en twee keer werd gewonnen, leek na een uitspraak van de Hoge Raad in zijn nadeel te keren en ligt voor de tweede keer op het bord van de hoogste rechter.