AMSTERDAM - PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt het 'onhandig' dat Wilders niet als volwaardige coalitiepartner tot het kabinet is toegetreden, maar alleen over gedoogsteun heeft gesproken.

"Je moet als partij altijd proberen écht verantwoordelijkheid te nemen, met bewindspersonen. Dat is wel zo eerlijk", zegt Brinkman in een interview met het weekblad Vrij Nederland.

Wilders had volgens Brinkman veel meer uit de coalitieonderhandelingen kunnen halen als hij niet al bij voorbaat had aangegeven dat hij een minderheidskabinet van VVD en CDA wilde gedogen.

Touwtjes in handen

Wilders zou op de gedoogvariant hebben aangestuurd om de leiding van de PVV strak in handen te houden. "Er komen geen PVV-mensen in een kabinet, die hij natuurlijk niet aan een touwtje kan houden", stelt Brinkman. Het is niet de eerste keer dat Brinkman zich kritisch uitlaat over Wilders.

Vlak voor de verkiezingen begon Brinkman, tegen de wil van Wilders, een actie om de PVV te democratiseren. Hij riep kiezers op om een voorkeurstem op hem uit te brengen.

Eigen partij

In Vrij Nederland zegt Brinkman dat hij serieus heeft overwogen om een eigen partij te beginnen, als Geert Wilders negatief had gereageerd op zijn democratiseringsplannen. Volgens Brinkman had Wilders dan 'een groot probleem' gehad.

"De meest overtuigde PVV-stemmers hebben op mij gestemd, en niet op Geert", zegt Brinkman, die bijna negentienduizend voorkeursstemmen kreeg.