LEEUWARDEN - Het Friese Statenlid Jan From van het CDA stapt op, omdat hij zich niet kan vinden in de regeringsdeelname van het CDA met gedoogsteun van de PVV. Hij was eerder al tegen die steun, maar wachtte af of de situatie in zijn ogen beter zou worden.

''Die is echter slechter geworden. CDA'ers van wie ik een hoge dunk had zijn nu opeens bewindspersonen geworden in dit kabinet'', aldus From woensdag.

Met name over minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel en staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken is het Statenlid niet te spreken. ''Leers zei eerder dat het CDA niets te maken zou moeten hebben met de PVV.

Ook Henk Bleker hoort daarbij, hoe is het mogelijk dat hij zich heeft laten verleiden om staatssecretaris te worden in dit kabinet? Wat mij betreft zijn ze van hun voetstuk gevallen.''

Afnemende sociale binding

From vindt de PVV een partij die stigmatiseert en mensen tegen elkaar opzet. Volgens hem is er daardoor een trend van afnemende sociale binding. ''We gaan op deze manier een samenleving krijgen die geen samenleving meer is, maar waar mensen en groepen elkaars concurrenten zijn.’’

Het Statenlid legt donderdag officieel zijn functie neer. Woensdag komen nog enkele zaken in stemming. Omdat From nog geen opvolger heeft, wil hij niet dat het CDA een stem kwijt is.

Hij blijft lid van het CDA, hopend dat de partij terugkeert naar een ''christelijke en sociale partij die mensen bindt’’.