SITTARD - Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel (CDA) heeft zijn zakelijke belangen in de Bulgaarse villa-affaire onvoldoende op afstand gehouden en schendt hiermee de Balkenende-richtlijn voor ministers uit 2002. Dat meldt Dagblad de Limburger.

Het dagblad liet twee hoogleraren de constructie van de stichting beoordelen die Leers vlak voor zijn benoeming als minister oprichtte om zijn zakelijke belang in de Bulgaarse villa af te wikkelen.

De twee hoogleraren van de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit in Rotterdam tonen zich kritisch over het feit dat Leers het in die stichting uiteindelijk toch voor het zeggen heeft.

Volgens hen is dit in strijd met de richtlijn van ex-premier Balkenende uit 2002, die voorschrijft dat (aanstaande) ministers de zeggenschap over hun belangen volledig moeten afstaan.

Stichting

Leers richtte in oktober 2010 de stichting genaamd Fiducia Trajectum op. Hij vordert via deze stichting 270.000 euro van het bedrijf dat zijn vakantievilla in Bulgarije bouwde, maar niet leverde. De minister zit niet zelf in het bestuur van de stichting, maar benoemt wel de bestuursleden en kan ze ook ontslaan.

In het krantenartikel laat Premier Mark Rutte via zijn woordvoerder weten dat hij er alleen voor zorgt dat Leers zijn belang op afstand zet. "Hoe dat gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de minister zelf.”