DEN HAAG - Als het voorstel voor een wijziging van het Verdrag van Lissabon niet naar de zin van de PVV is, overweegt de partij aan te sturen op een referendum hierover in Nederland.

Dat heeft Tweede Kamerlid Louis Bontes van deze gedoogpartner van regeringspartijen VVD en CDA dinsdag aangekondigd. Ook de SP dreigt met een referendum hierover.

De EU-leiders hebben vorige week tijdens een top in Brussel afgesproken dat het vorig jaar ondertekende verdrag waarschijnlijk weer wordt aangepast. Dat is nodig om het tijdelijke noodfonds voor de euro een permanent karakter te geven.

Bontes, die namens de PVV over Europese Zaken gaat, heeft de kwestie dinsdagavond aangekaart tijdens een debat met premier Mark Rutte over de laatste EU-top.

Sancties

De voorstellen gaan onder meer over aangescherpte sancties voor lidstaten die de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen en de mogelijk verplichte steun aan eurolanden die hun schulden niet meer kunnen betalen, aldus Bontes.

Als de PVV de voorstellen niet goed vindt, denkt de partij aan de mogelijkheid om via een referendum aan Nederlanders te vragen wat zij ervan vinden.

''Dan zullen we burgers bijvoorbeeld vragen of ze bereid zijn een verplichting op te leggen om landen als Griekenland en Spanje financieel te helpen'', zei Bontes.

Afwijzen

De SP is blij met het signaal. SP-Kamerlid Harry van Bommel herhaalde dinsdag zijn eerdere standpunt dat er een referendum moet komen als het Verdrag van Lissabon ''substantieel'' wordt gewijzigd.

Regeringspartij CDA en ook de ChristenUnie lieten weten dit middel af te wijzen. Met name CDA en GroenLinks vielen de PVV aan op het idee dat je onderwerpen waarop je niet je zin krijgt, dan maar aan de burger voorlegt.

Overigens zijn de voorstellen nog niet bekend. Rutte wees erop dat moet worden afgewacht waar EU-president Herman Van Rompuy mee komt.