DEN HAAG – Nederland moet er bij de Arabische Liga op aandringen dat zij het recente geweld tegen christenen in Irak scherp veroordelen.

Dat wil een ruime meerderheid (83 procent) van de NU-lezers, zo blijkt uit een peiling waarop ruim 5500 stemmen werden uitgebracht.

Bij een gijzelingsactie in de Syrisch-christelijke kerk Sayidat al-Nejat in Bagdad kwamen zondag ruim 50 mensen om het leven toen Iraakse en Amerikaanse militairen een einde wilde maken aan de gijzeling.

De christelijke partijen in de Tweede Kamer waarschuwden dat er in Irak sprake is van een escalatie van geweld tegen christenen.

De ChristenUnie riep op om de uitzettingen van Iraakse uitgeprocedeerde asielzoekers tijdelijk te stoppen.

Arabische Liga

Het CDA wilde dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de kwestie aankaartte bij de Arabische Liga, die 22 Arabische en islamitisch-Afrikaanse landen telt. Zij zouden het geweld tegen religieuze minderheden moeten veroordelen.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt was de gijzelingsactie een directe bedreiging van de vrijheid van godsdienst in Irak.

Rosenthal veroordeelde de 'laffe en wrede terreurdaad' en riep de Iraakse regering op onderzoek te doen naar de gijzeling en de schuldigen te berechten. Ook wil hij dat de Iraakse autoriteiten maatregelen nemen om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog een keer gebeurt.

“Ik zal erop aandringen dat we deze zaken ook in EU-verband aan de orde stellen bij de Iraakse autoriteiten”, aldus de minister.