DEN HAAG - Henry Meijdam gaat de onafhankelijke commissie leiden die de knelpunten met de ov-chipkaart in beeld moet brengen. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt.

Meijdam is momenteel voorzitter van de VROM-raad, een adviesorgaan over beleid voor een duurzame leefomgeving.

Vorige maand werd oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers benoemd tot voorzitter van de commissie. Maar die functie moest hij laten vallen omdat hij kort erna minister werd voor Immigratie en Asiel.

Opstarttarief en uitchecken

Meijdam gaat onder meer kijken naar problemen rond het dubbele opstarttarief. Dat moeten reizigers betalen als ze met verschillende vervoerders reizen, waardoor ze worden geconfronteerd met twee keer een begintarief.

Een ander probleem dat hij met zijn commissie gaat bekijken, is dat veel huidige gebruikers van de ov-chipkaart vergeten uit te checken. Dat kost ze geld. Daaruit zou blijken dat ze nog niet goed gewend zijn aan het systeem. De minister wil dat daar verbetering in komt voordat de strippenkaart in het gehele land wordt afgeschaft.

De commissie zal verder voorstellen doen voor een nieuwe landelijke organisatiestructuur voor de ov-chipkaart. Daarin zullen de vervoerders, de decentrale overheden, consumentenorganisaties, de leverancier van de kaart (TLS) en het rijk participeren. Naar verwachting brengt de denktank van Meijdam komend voorjaar verslag uit.