DEN HAAG - De Tweede Kamer houdt op initiatief van de SP een spoeddebat over de ontwikkelingen rond het Nationaal Historisch Museum (NHM). PvdA en GroenLinks steunden het verzoek voor een debat dinsdag.

Wanneer het plaatsvindt is nog niet duidelijk.

Jaren geleden besloot politiek Den Haag dat in Arnhem, naast het Openluchtmuseum, een Nationaal Historisch Museum zou komen.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) besloot vrijdag dat hij zijn medewerking aan dat plan stopzet, omdat hij moet bezuinigen op zijn cultuurbegroting. Het schrappen van een NHM-pand levert hem een besparing op van 50 miljoen euro.

Dinsdag werd duidelijk dat de NHM-directie op eigen gelegenheid een pand in Amsterdam heeft gevonden. Met private middelen mag de directie van Zijlstra op zoek naar meer mogelijkheden om het museum op te tuigen.

Overheid

De SP vindt het jammer dat de overheid haar handen aftrekt van het NHM. Aanvrager Jasper van Dijk wil in het debat uitzoeken hoe groot het draagvlak in de Kamer voor de beslissing van Zijlstra is en of het goed is dat de directie een geheel eigen koers gaat varen.

Wel waardeert hij het initiatief van de directie om een vestiging in de Amsterdamse Zuiderkerk te openen, maar hij vindt dat zo'n instelling een zaak van de overheid is.

PvdA

De PvdA is bijzonder teleurgesteld over de ontwikkelingen rond het Nationaal Historisch Museum. Nadat vrijdag een streep werd gezet door 50 miljoen euro subsidie, maakte de directie dinsdag bekend dat ze het museum tijdelijk in de Zuiderkerk in Amsterdam gaat onderbrengen.

''Ik vind het helemaal niks'', zei PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma dinsdag. De verhuizing naar de Zuiderkerk is voor Klijnsma geen structurele oplossing. ''Dit biedt maar voor één jaar soelaas. Het is zo bloedeloos.''

Jongeren

Zij wijst erop dat de hele Tweede Kamer er de afgelopen jaren voor was om jongeren meer te betrekken bij het verleden en de rechtsstaat.

''Dit is een heel andere inkleuring van wat we oorspronkelijk hadden bedacht.'' Klijnsma vindt sowieso dat de bezuinigingen op cultuur (200 miljoen euro) ''veel te ver gaan''.