DEN HAAG - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen het lage btw-tarief op podiumkunsten behouden. Het nieuwe kabinet wil het verhogen van 6 naar 19 procent.

SP-Kamerlid Farshad Bashir stelde maandag voor om de voorgestelde verlaging van de winstsbelasting voor bedrijven met 0,5 procent naar 25 procent terug te draaien.

Dat zou 210 miljoen euro opleveren, genoeg om de bezuinigingen in de kunstsector te kunnen schrappen.

Ook de PvdA, GroenLinks en D66 protesteerden tegen de btw-verhoging in de kunstensector. ''Hou de btw laag, zodat de kunst zich op de markt staande kan houden'', zei PvdA-Kamerlid Ed Groot.

Volgens GroenLinks voert het kabinet ''een vendetta tegen de kunstsector. Wat u elitair noemt, wordt zo alleen nog maar elitairder'', zei hij tegen de VVD-fractie.

Regeringspartijen

Regeringspartij VVD en gedoogpartij PVV verweerden zich. ''Echte kunst in Nederland moet zichzelf verkopen. Burgers hebben straks de keus om te besluiten waar ze hun geld aan uitgeven'', zei PVV-Kamerlid Roland van Vliet.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus zei dat cultuur in bijna alle landen wordt belast tegen het hoge tarief. GroenLinks bestreed dat: in de buurlanden België en Duitsland ligt de btw op cultuur volgens Kamerlid Bruno Braakhuis onder de 7 procent.

Neppérus stelde zich heel voorzichtig open voor alternatieven op de btw-verhoging op theater, opera en andere podiumkunsten. ''Ik wacht uw voorstellen af, maar ik wil geen valse verwachtingen wekken.''