AMSTERDAM - GroenLinks ziet Rene Danen liever vandaag dan morgen uit de partij stappen. Tweede Kamerlid Tofik Dibi is er niet gelukkig mee dat zijn partij geassocieerd wordt met de acties van Danen en geeft hem ter overweging 'of hij niet bij de verkeerde partij zit'.

Zaterdag twitterde Dibi "Rene Danen. Zucht. Kan die man geen eigen partij oprichten?", zondag laat hij weten dat hij er absoluut niet van wakker zou liggen als de voorzitter van Nederland bekent Kleur GroenLinks zou verlaten.

Volgens Dibi staan de opvattingen van Danen over met name de vrijheid van meningsuiting haaks op waar GroenLinks voor staat.

"Rene is van de verboden, van de boycots en van de rechtszaken. Wij staan juist voor het voeren van een open debat. Je kunt niet iedereen met wie je het niet eens bent de mond snoeren."

Proces Geert Wilders

Danen, die eerder leider was van het linkse platform Keer het tij, is een van de aanklagers in het proces tegen Geert Wilders. Dibi is van mening dat de rechtszaak tegen de PVV-voorman eerder averechts werkt.

"Door mensen via de rechter het zwijgen op te leggen gaan gevoelens in de samenleving niet weg. Ze worden alleen minder zichtbaar."

Volgens Dibi is vrijheid van meningsuiting een kernwaarde van GroenLinks. En ook al strijdt Danen veelal voor dezelfde zaken als waar GroenLinks voor staat, zoals het opkomen voor minderheden die uitgesloten en gediscrimineerd worden, zijn stijl is absoluut niet de stijl van de partij, benadrukt Dibi.

Danen werd in 2009 lid van GroenLinks. Hij kandideerde zich voor het partijbestuur, maar dit stuitte op veel intern verzet. Partijvoorzitter Henk Nijhof riep leden op om niet op Danen te stemmen, omdat hij niet zozeer het belang van de partij, maar vooral zijn eigen belang zou willen dienen.

Dibi onderschrijft dit: "Het heeft er alle schijn van dat Danen via een politieke partij zijn eigen agenda door wil voeren. Ik zou hem willen vragen om te heroverwegen of GroenLinks daar wel de meest geschikte partij voor is."

Reactie Danen

Danen laat in een reactie weten: "Ik ga graag binnen GroenLinks het debat aan met Dibi en andere leden over hoe onze partij de vreemdelingenhaat van Wilders het beste kan bestrijden, maar die discussie voer ik niet via de media."

Op de oproep van Dibi om zijn lidmaatschap nog eens te overdenken gaat Danen niet in.

Femke Halsema

GroenLinks-leider Femke Halsema liet zaterdag weten in haar maag te zitten met oud-fractievoorzitter Mohammed Rabbae. De voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen is net als Danen aanklager in het proces tegen Wilders.

Halsema twitterde zaterdag: "Soms word ik wat ongemakkelijk van de toevoeging oud-GroenLinks-Kamerlid: Rabbae doet zijn uitspraken bepaald niet namens ons."

Dibi deelt dat gevoel. "Natuurlijk mag Rabbae zich roeren om de manier die hij wil, maar het straalt ook op ons af. En GroenLinks staat niet voor hetgeen Rabbae uitdraagt."