AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) wil opheldering van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) over de diplomafraude op InHolland.

Het Kamerlid komt met zijn vragen nadat de Volkskrant zaterdag meldde dat docenten van de opleiding Media & Entertainment Management toch onder druk blijken te zijn gezet om langstudeerders hun diploma te laten halen.

De krant baseert zich op gesprekken met betrokkenen en verslagen van de commissie die de verhalen daarover onderzocht.

De commissie onder leiding van Gerd Leers, die inmiddels minister voor Immigratie en Integratie is, concludeerde nog dat er geen sporen waren van druk op leraren om makkelijke eindopdrachten uit te delen.

Rendementscoach

Ook de conclusie van de commissie dat er geen financieel argument was voor het vermeende gesjoemel wordt in de krant weersproken. De betrokkenen zouden hebben laten weten dat ze wel degelijk onder druk zijn gezet.

Daarvoor zou een 'rendementscoach' met de naam Theo zijn ingezet. De docenten moesten van hem vervangende opdrachten of mondelinge tentamens geven, terwijl dit tegen de examenregels is.

Grondig genoeg

Van der Ham vindt het vreemd dat het onderzoek van de Volkskrant precies het tegenovergestelde van het onderzoek van de commissie-Leers uitwijst.

Hij wil daarom weten of de gesprekken die de commissie voerde wel grondig genoeg waren of dat Zijlstra overweegt er bij de onderwijsinspectie op aan te dringen de gesprekken over te doen.