DEN HAAG - De overlast door scooters moet worden beteugeld door een strikter lik-op-stukbeleid.

Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) pleit voor hogere boetes en wil dat opgevoerde scooters sneller in beslag worden genomen.

Beginnende scooterrijders die in korte tijd twee keer zwaar in de fout gaan, zouden net als jonge automobilisten hun rijbewijs moeten kwijtraken.

Dijksma bevestigt zaterdag berichtgeving hierover in De Telegraaf. Het Kamerlid wil de voorstellen nog voor de begrotingsbehandeling bespreken met verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Duidelijker

Dijksma wil ook dat duidelijker wordt wat op de weg de beste plaats is voor de scooter, gezien bijvoorbeeld de vele klachten over langzame scooters op het fietspad.

En minister Ivo Opstelten (Veiligheid) zou met gemeenten moeten gaat praten over het weren van scooters uit winkelgebieden. Dat scheelt overlast en voorkomt meteen dat de scooter gebruikt kan worden bij crimineel handelen als overvallen, aldus Dijksma die met de Kamer in het verleden een soortgelijke strijd voerde tegen opgevoerde brommers die soms wel harder dan 100 kilometer per uur konden.

Brommerrijbewijs

Voorjaar 2010 leidde dat tot de komst van het brommerrijbewijs. De invoering daarvan maakt het volgens de PvdA een stuk makkelijker om de vervoermiddelen in beslag te nemen en rijontzeggingen op te leggen.

CDA'er Sander de Rouwe vindt de voorstellen prima maar tekent aan dat het eigenlijk allemaal al bestaande regels zijn. Hij hoopt wel dat de PvdA het echt meent met het plan om het brommerrijbewijs na twee in plaats van drie forse overtredingen in te nemen.

Zware overtredingen

De Rouwe wil al langer dat het rijbewijs van beginnende automobilisten niet na drie maar na twee zware overtredingen wordt ingenomen en hoopt dat de PvdA daar nu ook voor is.

De VVD kan zich vinden in lik-op-stukbeleid na gevaarlijk rijgedrag. ''Helemaal mee eens. Bij zeer grove overtredingen, opvoeren en recidive, dus als het echt te gek wordt, gewoon verschroten die apparaten'', aldus VVD'er Charlie Aptroot. Dijksma is blij met deze steun: ''zo kunnen we spijkers met koppen slaan.''