DEN HAAG – Minister Donner (Binnenlandse Zaken) moet met gemeenten, studentenhuisvesters, universiteiten en studentenorganisaties om de tafel om te komen tot een plan om de kamernood onder studenten aan te pakken.

Daarvoor pleit GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Ze roept Donner via schriftelijke vragen op om met de partijen te gaan praten.

Woensdag kondigden de partijen aan te willen werken aan een nationaal akkoord om de oplopende kamernood te kunnen aanpakken.

Hierbij zou gekeken moeten worden naar betaalbare bouwlocaties en herinvoering van de huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers. Ook moeten bouwregels worden versoepeld om kantoorpanden te kunnen ombouwen tot studentenhuizen.

Tekort

In 2015 zou de kamernood onder studenten zijn opgelopen tot 60.000. Momenteel is er, op basis van cijfers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), sprake van een tekort van 20.000 tot 30.000.

De inzet van de minister is volgens Voortman belangrijk om de huurtoeslag te kunnen herinvoeren. “Iedereen kan zijn eigen steentje bijdrage om dit probleem te tackelen, dus ook de minister. Ook hij heeft hierin een verantwoordelijkheid.”

Volgens Voortman worden er op lokaal niveau al veel initiatieven genomen om de woningnood voor studenten aan te pakken. “In Leiden heeft wethouder Pieter van Woensel andere projecten afgeblazen ten gunste van een groot studentencampus. Daar heeft het dus al prioriteit.”