AMSTERDAM - De Turkse regering vindt de uitlatingen van premier Mark Rutte over Turkse paspoorten discriminerend.

Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer dat het een punt van discussie was geweest als de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten naast haar Nederlands paspoort in plaats van een Zweeds, een Turks paspoort had gehad.

De Volkskrant meldt vrijdag dat Turkije hier niet gelukkig mee is.

De Turkse minister die verantwoordelijk is voor Turken in het buitenland Faruk Çelik liet weten 'niet in te zien hoe zo'n discriminerende opmerking bijdraagt aan de integratie van buitenlanders in Nederland'. "Het recht om te stemmen en het recht om gekozen te worden zijn elementaire mensenrechten."

Achteruit

Çelik maakt zich zorgen om de volgens hem groeiende xenofobie en islamfobie in Nederland. "Terwijl Turkije democratischer wordt en beter omgaat met minderheden, gaat de situatie in Europa juist achteruit."

De opmerking van Rutte over Turkse paspoorten deed een Amsterdammer donderdag besluiten om aangifte te doen van discriminatie. Het Openbaar Ministerie liet nog dezelfde dag weten de aangifte te seponeren. Volgens het OM is geen sprake van strafbare discriminatie en geniet de premier onschendbaarheid voor uitspraken die hij in de Tweede Kamer doet.