DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) voelt er helemaal niets voor om het aantal verkooppunten van tabak te verminderen.

Schippers maakte dat donderdag duidelijk in haar eerste debat als minister met de Tweede Kamer over beleid om roken, drinken en drugsgebruik te ontmoedigen en overgewicht te voorkomen.

Esmé Wiegman (ChristenUnie) wil dat sigaretten minder makkelijk te koop zijn.

Zij vindt dat ongezonde keuzes moeten worden ontmoedigd en dat de overheid niet moet weglopen voor haar verantwoordelijkheid door te wijzen op de keuzevrijheid van mensen. Schippers ziet dat anders.

Belasten

''Dit past helemaal in het rijtje verbieden en belasten. En dat is niet waar ik in geloof.''

De VVD-bewindsvrouw benadrukt dat tabak een legaal product is dat gewoon moet worden verkocht. Bovendien past het verminderen van het aantal verkooplocaties niet in haar visie om te proberen mensen te verleiden tot gezonder gedrag.

''Het is heilloos om als overheid mensen in een keurslijf te dwingen.'' Wel vindt ze, geheel in lijn met het motto van het regeerakkoord: vrijheid en verantwoordelijkheid, dat vooral jongeren weerbaarder moeten worden. Informatie en kennis zijn daarbij van belang.

Preventie

Schippers komt begin volgend jaar met een nieuwe nota preventie. De Kamer gaf haar daar vast wat suggesties voor mee.

Om jongeren te bereiken met boodschappen over de risico's van roken, drinken en drugs zouden naast de bekende spotjes van postbus 51 ook de nieuwe sociale media moeten worden gebruikt, vindt VVD'er Anne Mulder.

Van Henk van Gerven (SP) mag er ook wel eens goed worden gekeken naar de rol van ''de rooklobby'', omdat in filmpjes op YouTube wel erg vaak wordt gerookt.

Auto

''Niet-roken moet de norm worden. Hier moet scherp naar worden gekeken en het moet in een Deltaplan worden vervat.'' Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) pleit voor meer preventief onderzoek.

''Het lijkt wel of dit kabinet de auto belangrijker vindt dan de gezondheid. De ouder wordende auto moet jaarlijks gekeurd, maar mijn ouder wordende lichaam kan in Nederland niet elk jaar worden gescreend.''