AMSTERDAM - Een Amsterdammer heeft aangifte gedaan tegen premier Mark Rutte wegens discriminatie. Dat heeft de politie in Amsterdam donderdag gezegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de aangifte echter nog dezelfde dag.

Volgens justitie is er geen sprake van strafbare feiten en is de minister-president onschendbaar voor uitspraken in de Tweede Kamer. Dat liet een woordvoerder van het OM donderdagmiddag weten.

De Amsterdammer deed aangifte tegen Rutte wegens discriminatie om uitspraken die de VVD-leider woensdag in de Kamer deed in de kwestie rond de dubbele nationaliteit van CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid).

Emile Roemer

Het OM oordeelde dat de uitspraken die Rutte deed in het debat over de regeringsverklaring, niet strafbaar zijn, omdat de premier onderscheid maakt op basis van nationaliteit. Dat valt niet onder de discriminatiegronden uit de wet, aldus het OM.

De kersverse minister-president antwoordde in het debat woensdag op de vraag of er verschil zou zijn tussen een Zweeds of een Turks paspoort: ''Dat zou onderwerp zijn geweest van discussie.'' Emile Roemer (SP) beschuldigde hem daarop direct van discriminatie.