BRUSSEL - Premier en VVD-leider Mark Rutte erkent dat er problemen zijn in de liberale fractie in het Europees Parlement over de gedoogsteun die de VVD van de PVV geniet.

''We moeten over de problemen praten, maar ze zijn goed weg te werken.'' Rutte heeft dat donderdag gezegd bij een bijeenkomst van Europese liberalen in Brussel, voorafgaande aan een tweedaagse EU-top.

Vorige week toonde de liberale fractieleider in het Europees Parlement, de Belg Guy Verhofstadt, zich erg bezorgd over de steun die de regeringen van sommige EU-landen krijgen van populistische en extreem rechtse partijen. Andere Europese liberalen delen die zorg.

Persoonlijk

Van de liberale fractie in het Europarlement maken zowel de VVD als D66 deel uit. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen noemde eerder de uitspraken van Verhofstadt ''persoonlijk''.

''Verhofstadt mag vinden wat hij vindt. Hij moet vooral doen wat hij niet laten kan.'' Maar volgens D66 zijn de drie VVD-Europarlementariërs de enige fractieleden die de verklaring van Verhofstadt niet steunen.

Rutte ging bij zijn aankomst in Brussel nog niet in op de EU-top, die vooral gaat over het aanscherpen van sancties voor lidstaten die zich niet aan de Europese begrotingsregels houden. De premier zei alleen dat ''er veel op het spel staat''.

Rutte woont donderdag en vrijdag voor het eerst een EU-top bij.