DEN HAAG - Hoewel hij op basis van het regeerakkoord wist wat er zou komen, zei SP-leider Emile Roemer dinsdag toch nog geschrokken te zijn van de regeringsverklaring van premier Mark Rutte. Volgens Roemer was die ''hard, kil en onpersoonlijk''.

De geplande bezuinigingen pakken volgens Roemer slecht uit voor de lage inkomens. Hij vindt het bovendien onterecht dat hoge inkomens buiten schot blijven.

D66-voorman Alexander Pechtold betitelde de regeringsverklaring als 'zielloos'. ''Het was een herhaling van de boodschappenlijst die hij al een tijdje opsomt. Die herhaling bracht hij wel overtuigend'', gaf de fractieleider van D66 de VVD'er wel na.

Gepassioneerder

Pechtold vond dat de inhoud van de verklaring wel gepassioneerder had gemogen. ''Ik kreeg de indruk dat ze op het ministerie van Algemene Zaken nog zo'n doos met carbonpapier hebben gevonden waarmee ze de teksten uit het regeerakkoord makkelijk konden overzetten naar de regeringsverklaring.''

Visie

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema miste visie. ''Rutte trad niet buiten de oevers van het regeerakkoord. Hij repte met geen woord over de toekomst die hij ziet voor dit land.''

De premier herhaalde de voornemens van dit kabinet slechts in ''beleidsjargon'', vond Halsema. ''Als collega in de Kamer heeft hij me eerder wel eens weten te inspireren. Dan schetste hij een horizon. Dat was nu afwezig en dat was teleurstellend.''

Volgens Halsema hebben VVD en CDA er de voorkeur aan gegeven zich te laten gedogen door de PVV in plaats van te kiezen voor ''een open houding naar de Kamer''. Dat andere partijen meedenken met het beleid van dit minderheidskabinet betekent ook dat ''het gedoogakkoord ter discussie komt te staan''.

PvdA

''Voor wat hoort wat", zei Cohen op de aankondiging van premier Mark Rutte dat hij samenwerking zal zoeken met de oppositie. Cohen vindt dat het regeerakkoord sterk de geest van gedoogpartij PVV ademt, maar zal kijken met welke concrete voorstellen het kabinet-Rutte komt.

De regeringsverklaring noemde Cohen ''een beetje een kopie van het regeerakoord". Hij onderschrijft de opmerking van Rutte dat het geluk van de Nederlanders niet uit Den Haag komt, maar vreest dat het beleid van het nieuwe kabinet veel mensen ongelukkig zal maken.

De PvdA-leider vindt dat de lasten van de bezuinigingen oneerlijk verdeeld worden en vooral gedragen zullen worden door de lagere en de middeninkomens.

Rouvoet

André Roevoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie, hoorde dinsdag een ''kille regeringsverklaring.'' Als voorbeeld zei Rouvoet het woord 'gezin' niet gehoord te hebben in de toespraak van Rutte.

''Hij had het vooral over hervormingen. Hij zei: je moet snoeien om te groeien. Nou, als je het beperkt tot snoeien, dan gaan we er niet uitkomen'', aldus Rouvoet.

Regeringsverklaring