DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders zal geen motie van wantrouwen indienen tegen staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.

Dat zei hij dinsdag nadat premier Mark Rutte de regeringsverklaring had afgelegd.

Wilders zal Veldhuijzen van Zanten vragen haar Zweedse paspoort in te leveren. Drie jaar geleden vroeg hij dat van staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) en diende vervolgens een motie van wantrouwen in.

Verdwijnen

Maar dat was een kabinet waarvan hij wilde dat het snel zou verdwijnen, gaf Wilders als verklaring voor het feit dat hij toen wel en nu niet een motie van wantrouwen in zal dienen.

Als zijn oproep aan de CDA-staatssecretaris om haar Zweedse paspoort op te geven geen steun krijgt van een meerderheid in de Kamer, zal Wilders zich daar bij neerleggen, zo gaf hij aan.

Mooie start

Wilders sprak van een ''heel mooi optreden'' van Rutte. ''Een hele mooie start, er stond wel iemand. Hij bracht het heel erg goed.''

Volgens Wilders noemde Rutte keurig alle punten die ook voor de PVV van belang zijn. ''Het was een fair verhaal, er stond iemand die het met passie bracht. Ik vond het heel mooi.''