AMSTERDAM – Premier Rutte heeft in zijn oppositierol te hoge verwachtingen gecreëerd met zijn belofte via bezuinigingen de overheidsfinanciën op orde te brengen. Dat zegt politicoloog Philip van Praag in een interview met NU.nl.

“Rutte verweet Bos en Balkenende ‘pappen en nathouden’, maar volgens economen zijn zijn bezuinigingen van 18 miljard boterzacht en haalt hij maar 12 miljard.”

Volgens Van Praag zal premier Rutte zich vaak moeten rechtvaardigen voor uitspraken die hij heeft gedaan in zijn oppositierol.

“Als het kabinet van VVD en CDA de voorgenomen bezuinigingen bijvoorbeeld niet weet waar te maken, komt Rutte constant eigen uitspraken uit het verleden tegen. Mensen gaan hem verwijten dat hij het niet beter doet dan het vorige kabinet. Ook andere stoere uitspraken uit die tijd kunnen Rutte problemen bezorgen.”

Nationaliteit

Vorige week gaf premier Rutte aan geen probleem te hebben met de dubbele nationaliteit van CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid. In een vergelijkbare zaak rondom de dubbele paspoort van PVDA-staatssecretaris Albayrak zei Rutte in zijn oppositierol dat het haar zou sieren als ze de Turkse nationaliteit zou opgeven.

Rutte stond in de strijd met Verdonk om het leiderschap van de VVD te boek als sociaal liberaal en schoof vervolgens op naar rechts. Van Praag vindt het vreemd dat deze andere koers hem niet is nagedragen door de journalistiek en andere politiek partijen.

Jeugdzonde

Toch verwacht Van Praag verwacht niet dat zijn sociaal liberale jaren premier Rutte parten gaan spelen. “Die uitspraken kunnen makkelijker worden weggezet als jeugdzonde. Zijn latere hardere uitspraken niet. Op dat punt kan de realiteit wel eens moeilijker zijn dan hij heeft beweerd als oppositieleider.”