AMSTERDAM - Het nieuwe VVD-Kamerlid Bart de Liefde heeft ook een dubbele nationaliteit. De Liefde heeft Nederlandse ouders, maar is in Engeland geboren en heeft zodoende behalve een Nederlands ook een Brits paspoort.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de VVD maandagavond naar aanleiding van een bericht van de NOS.

De Liefde komt met vijf andere VVD'ers in de Tweede Kamer doordat zes VVD'ers toetreden tot het nieuwe kabinet-Rutte.

De zes moeten dinsdag worden geïnstalleerd, samen met vier nieuwe CDA-Kamerleden. Wat de fractie van het dubbele paspoort van De Liefde vindt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Onlangs bleek dat ook staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) een dubbel paspoort heeft. Gedoogpartij PVV wil dat de staatssecretaris haar tweede nationaliteit inlevert. De nieuwe minister-president Mark Rutte (VVD) liet vorige week echter weten dat hij geen probleem heeft met de Zweedse nationaliteit van zijn staatssecretaris.

Zijn stellingname is opmerkelijk. In 2007 zei Rutte als fractieleider van de VVD nog dat het de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak zou sieren wanneer ze afstand deden van hun tweede nationaliteit.

Terugdringen

Ook staat in het regeerakkoord dat het kabinet het bezit van twee nationaliteiten zoveel mogelijk wil terugdringen. Ook de VVD-fractie heeft overigens aangegeven het dubbele paspoort van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner geen probleem te vinden.

Dinsdag en woensdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de regeringsverklaring. PVV-leider Geert Wilders heeft al aangekondigd een motie in te dienen waarin de staatssecretaris wordt gevraagd haar tweede nationaliteit in te leveren.