DEN HAAG - PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak vindt dat premier Mark Rutte zijn excuses moet aanbieden aan 1 miljoen Nederlanders.

Ze doelt op de mensen met een dubbel paspoort die drie jaar geleden door de VVD-leider ''zijn weggezet als potentieel niet loyaal en niet integer.''

Zelf zit Albayrak niet te wachten op excuses van de nieuwe premier. De voormalige staatssecretaris van Justitie zei dat maandag op BNR-radio. Ze reageerde daarmee op PvdA-leider Job Cohen, die vindt dat excuses aan Albayrak wel op zijn plaats zijn.

Rutte wilde dat Albayrak afstand deed van haar Turkse paspoort toen zij in 2007 net had plaatsgenomen in het kabinet.

Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Nu heeft Rutte geen moeite met het tweede paspoort van de staatssecretaris in zijn nieuwe kabinet, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Zij komt oorspronkelijk uit Zweden. De PVV wil de kwestie dinsdag aan de orde stellen tijdens het debat over de regeringsverklaring.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de nieuwe bewindsvrouw haar Zweedse paspoort moet inleveren. Daarvoor is tot nu toe verder geen steun in de Kamer.

Volgens Albayrak had de VVD destijds vooral omwille van het oppositievoeren ''hartstochtelijk de keiharde lijn van Wilders gesteund. Die lijn was dat je niet loyaal kon zijn aan Nederland en niet integer kunt zijn met twee paspoorten. Dan zeg je nogal wat over 1 miljoen Nederlanders'', vindt de sociaaldemocrate.

Beschamend

Ze zei dat destijds nogal wat VVD'ers naar haar toe zijn gekomen, omdat ze de kwestie ''beschamend vonden.'' Overigens was het volgens haar niet alleen Rutte maar ook Henk Kamp, nu minister van Sociale Zaken, die de fractie van de VVD op deze lijn kreeg.

Tijdens haar staatssecretariaat heeft Albayrak geen seconde last gehad van het feit dat ze ook nog een Turks paspoort heeft, zei ze. Ze vindt het niet meer dan logisch dat je als bewindspersoon in Nederland altijd gaat voor het Nederlands belang.