LUXEMBURG - De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het er maandag in Luxemburg over eens geworden dat Servië de eerste stap kan zetten op weg naar het EU-lidmaatschap.

De ministers zullen de Europese Commissie vragen een advies te geven over toetreding van Servië. Ingewijden hebben dat bevestigd.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere, sprak over een ''belangrijke stap''. Hij stelde wel dat er voor Servië nog veel is te doen.

De EU-ministers hebben ook afgesproken dat elke vervolgstap alleen kan worden genomen als alle lidstaten het erover eens zijn dat Servië volledig meewerkt met het Joegoslavië-Tribunaal. Voor Nederland was dat een zeer belangrijke voorwaarde.

Rosenthal

De kersverse Nederlandse bewindsman Uri Rosenthal deed voor de eerste keer mee aan de vergadering van de EU-ministers.

Den Haag stelt al jaren dat Servië moet samenwerken met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Nederland wil dat de regering in Belgrado de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic en Goran Hadzic arresteert.

Srebrenica

Het tribunaal wil Mladic vervolgen voor onder meer het bloedbad van 1995 in Srebrenica en Hadzic wegens de moord op duizenden Kroaten.

Pas als alle lidstaten, dus ook Nederland, concluderen dat Belgrado volledig meewerkt met het tribunaal, kan Servië een officiële status krijgen als kandidaat-lidstaat.

De bewindslieden in Luxemburg zien een arrestatie van Mladic en Hadzic als het overtuigendste bewijs dat Servië wil samenwerken.

Kosovo

De EU-ministers verlangen verder dat de Servische regering zich ''constructief'' opstelt naar Kosovo, dat zich van Servië afsplitste.

Veel Europese landen prezen Belgrado al voor de bereidheid om met de regering in Pristina een dialoog te willen voeren. De eerste stap op weg naar het lidmaatschap wordt dan ook gezien als een beloning.

Servië vroeg eind december vorig jaar het lidmaatschap aan.

VVD

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is tevreden over het besluit van EU-ministers van Buitenlandse Zaken om Servië een eerste formele stap te laten zetten richting EU-lidmaatschap. ''We hebben één stap verloren, maar twee gewonnen'', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Ten Broeke geeft complimenten aan Rosenthal en zijn voorganger Maxime Verhagen. ''We hadden dit voorspeld. We hadden nee, nee, nee kunnen blijven zeggen, maar dan waren we alles kwijt geweest. Rosenthal heeft het maximale er uit gehaald.''