DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een verhoging van het budget van de Europese Unie. Premier Mark Rutte moet niet instemmen met een verhoging van bijna 6 procent, zoals het Europees Parlement wil, vinden in ieder geval VVD, CDA en PvdA.

De omvang van het budget dat de Europese Commissie kan inzetten, is elk jaar weer onderwerp van strijd in onderhandelingen tussen het Europarlement en een aantal grote Europese lidstaten.

De Britse premier David Cameron heeft de verhoging van 6 procent vorige week ''compleet onaanvaardbaar'' genoemd.

Hij noemde in het Britse parlement premier Rutte als een van zijn bondgenoten. De twee hebben in een eerste kennismakingsgesprek vorige week over het onderwerp gesproken, waarvan Cameron al heeft aangekondigd dat hij het eind deze week aan de orde zal stellen op de EU-top in Brussel.

VVD

Rutte heeft in elk geval steun van de regeringspartijen VVD en CDA en van oppositiepartij PvdA. Van de PVV is ook bekend dat ze tegen meer geld voor de EU is. VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke vreest dat de EU ongeloofwaardig wordt als het Europarlement zijn zin krijgt met de budgetverhoging.

De Europarlementariërs komen volgens hem van een ''andere planeet'', in deze tijden waarin alle EU-landen fors moeten bezuinigen. Het Europarlement maakt zich met de voorgestelde verhoging ''compleet belachelijk’’, aldus Ten Broeke.

CDA

Ook CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt dat als de EU-landen de broekriem moeten aanhalen, de EU dat ook moet doen. ''Onze inzet is: geen verhoging van het budget, tenzij nadrukkelijk is aangetoond dat iets gezamenlijk efficiënter kan."

"Dan is het zinvol erover na te denken.’’ Ormel denkt aan een gezamenlijke EU-aanpak van immigratie of grensoverschrijdende criminaliteit.

Ook volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ed Groot kan het niet zo zijn dat iedereen moet bezuinigen en dat de uitgaven van de EU juist omhooggaan. ''Dat is geen anti-Europees sentiment. Maar als de EU dichter bij de burger wil staan, dan moet die dezelfde pijn voelen als de burger'', zei Groot.