DEN HAAG - De SP vindt dat het nieuwe kabinet de salarissen van politici met 10 procent moet korten. SP-leider Emile Roemer doet dat voorstel dinsdag in het debat over de regeringsverklaring met premier Mark Rutte.

De SP bevestigt maandagochtend berichtgeving daarover in de GPD-bladen.

Roemer vindt dat Rutte een voorbeeld moet nemen aan de Britse conservatieve premier David Cameron, die al voorstellen heeft gedaan om te bezuinigen op salarissen van politieke ambtsdragers.

Wat Roemer betreft gaat de korting gelden voor ministers, Kamerleden, gedeputeerden, wethouders en ook waterschapsbestuurders en de meeste gemeenteraadsleden.

Socialer

Volgens Roemer is zijn voorstel ''socialer en veel effectiever'' dan het voorstel van Mark Rutte om het aantal politici te verminderen.

''Rutte verlaagt het sociaal minimum voor de allerarmsten maar laat politici ongemoeid. Ik zeg, wie de allerarmsten pakt moet ook in eigen vlees durven snijden'', aldus Roemer.

Kamerleden

Het nieuwe kabinet wil onder meer het aantal Tweede Kamerleden terugbrengen van 150 naar honderd en het aantal Senatoren van 75 naar vijftig. Maar volgens Roemer is dit ''onhaalbaar en ongewenst''.

Onhaalbaar, volgens Roemer, omdat er een grondwetswijziging nodig is. Daar gaan twee kabinetsperiodes overheen.

En ongewenst, omdat niet het aantal politici het probleem is, ''maar het feit dat politici vaak velen malen meer verdienen dan de mensen die zij vertegenwoordigen'', aldus de SP-leider.