AMSTERDAM - PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil dat premier Mark Rutte (VVD) zijn excuses aanbiedt aan voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA).

Drie jaar geleden moest Albayrak van Rutte haar Turkse paspoort inleveren. Nu mag staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) haar Zweedse pas wel van hem houden.

In een interview in de Volkskrant zegt Cohen maandag dat hij van plan is Rutte aan te spreken op de draai tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Sleeptouw

"Ik vind het tijd voor excuses. Rutte zit er natuurlijk enorm tussen. Hij had zich - toen al - op sleeptouw laten nemen door de PVV."

Ook in een interview met het AD is de PvdA'er kritisch. "Rutte verzette zich drie jaar geleden nog tegen bewindslieden met twee paspoorten. Maar hij heeft nu geen probleem met de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen. Ik vraag me inmiddels af: wat wil Rutte nou?"

Draai

''Zijn draai kwam juist op de dag dat hij ook een afspraak losliet over het onder water zetten van de Hedwigepolder. Het is allemaal niet echt koersvast. De afgelopen week was geen mooi begin voor Rutte'', aldus Cohen.

Wilders

Toen Geert Wilders (PVV) in 2007 van Albayrak en toenmalig staatsecretaris Ahmed Aboutaleb eiste dat ze hun tweede paspoort inleverden kreeg hij steun van Rutte. Hij zei dat het Albayrak zou sieren als ze afzag van haar Turkse nationaliteit.

Rutte liet vorige week weten geen moeite te hebben met de dubbele nationaliteit van Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Gedoogpartner Wilders kondigde aan een motie in te dienen waarin hij haar vraagt afstand te doen van het tweede paspoort.

 D66 liet ook al weten op te kijken van de dubbele mening: 'wel voor vrienden, niet voor andere mensen'.

Immigratie

In het AD hekelt Cohen verder de invloed van Geert Wilders en zijn PVV op het kabinet. Vooral de harde afspraken over immigratie doen Cohen pijn. ''Daarin staat eigenlijk: 'die moslims, die willen we hier niet. We kunnen het best zonder.'

Dat geeft mij geen goed gevoel. Je dreigt een complete bevolkingsgroep uit te sluiten. De VVD en het CDA hebben zich echt op sleeptouw laten nemen door Wilders.''

Oppositie

Cohen belooft scherp oppositie te gaan voeren tegen het kabinet van VVD en CDA. ''Maar ik ben niet uit op polarisatie. Daar ben ik hartstikke tegen.''

Cohen wijst er op dat Rutte bij de oppositie aan moet kloppen voor zaken waar hij geen steun heeft van de PVV. ''En dan moet Rutte niet denken dat de PvdA zomaar bijspringt. Ik zal wisselgeld vragen.''

Volg twitterberichten over dit nieuws via NUlive.