AMSTERDAM - De president van de Hoge Raad, Geert Corstens, heeft indirect kritiek geleverd op de kritische uitlatingen van Geert Wilders over de kwaliteit van rechtspraak in Nederland. Corstens deed dat zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof.

Kritische uitspraken over de rechtspraak zoals Wilders die gedaan heeft tijdens het proces tegen hem, werken volgens Corstens ''ondermijnend'' voor de rechtsspraak.

Zeker omdat de voorman van de PVV ook nog parlementariër is. Die moet bijdragen aan de stabiliteit van de rechtsstaat, meent de president van de Hoge Raad.

Met dergelijke uitlatingen wordt er op ''een foutieve manier ingespeeld'' op gevoelens bij het publiek. Dat brengt in de visie van Corstens het gevaar van aantasting van de rechtspraak met zich mee.

Reactie Wilders

Wilders voelde zich zondag in een reactie niet aangesproken. Hij stelde dat hij gelijk had, omdat de rechtbank niet onpartijdig was. Hij verwees daarbij naar de beslissing van de wrakingskamer vrijdag om het proces over te doen.

Volgens de PVV-leider kan Corstens zich beter zorgen maken over fouten van rechters zoals Tom Schalken dan over hem. ''Zij zorgen voor groeiend wantrouwen tegenover de rechtspraak en niet ik'', aldus Wilders.