AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders wil dat Israël de Westelijke Jordaanoever volbouwt met nederzettingen.

"Judea en Samaria zijn Israël dus hoe meer joodse nederzettingen daar hoe beter", twitterde de politicus zaterdagavond.

Wilders staat bekend als een vriend van Israël en heeft daar in de jaren tachtig een periode op een kibboets doorgebracht.

Volgens het internationaal recht mag Israël de Westelijke Jordaanoever helemaal niet bebouwen, hoewel dat de laatste tijd weer in hoog tempo gebeurt, ondanks internationale druk om hiermee op te houden

Ook Nederland is tegen de bouw van nederzettingen in Palestijns gebied. De regering streeft al jaren naar een vredesakkoord waarbij een Palestijnse staat naast Israël kan bestaan.

Strijdig

Uitgangspunt daarbij zijn de grenzen van voor de zesdaagse oorlog in in 1967. Dat staat ook in het nieuwe regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat de PVV gedoogsteun geeft.

In een toelichting op zijn tweet liet Wilders weten dat het hem ''helemaal niks interesseert'' dat zijn standpunt strijdig is met het Nederlandse buitenlandbeleid.

''De PVV zal een Palestijnse staat nooit steunen, behalve dan Jordanië.'' Dat land is volgens hem feitelijk al de Palestijnse staat. ''Jordanië is Palestina.''

Somber

Het kabinet of de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hebben pech als de PVV-mening ze niet bevalt, aldus Wilders.

Voor kwesties waar de PVV het niet mee eens is, moet de coalitie steun van de oppositie zoeken. De meeste partijen steunen de tweestatenoplossing overigens al jaren.

Aanleiding voor Wilders' uitlatingen is de opmerking eerder zaterdag van Richard Falk, een VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden.

Die zei dat hij somber is gestemd over de mogelijkheid van de vorming van een Palestijnse staat, juist vanwege de vele joodse nederzettingen in het bezette gebied. De kolonisten zullen zich volgens hem fel verzetten als deze ontwikkeling wordt teruggedraaid.