AMSTERDAM – Voormalig diplomaat en historicus Max Kohnstamm is woensdag op 96-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft nieuws daarover van BNR vrijdag bevestigd.

Hij overleed aan een hartstilstand. Kohnstamm wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse voorvechters van een verenigd Europa.

De op 22 mei 1914 in Amsterdam geboren Kohnstamm was nauw betrokken bij de oprichting in 1951 van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de eerste voorloper van de Europese Unie.

Hij was in de jaren vijftig vicevoorzitter van het Comité d’Action pour Les Etats Unis d’Europe en later erevoorzitter van de Raad van Advies van het European Policy Centre in Brussel. Eerder diende Kohnstamm als particulier secretaris van koningin Wilhelmina.

Onderscheidingen

Kohnstamm kreeg diverse hoge onderscheidingen voor zijn werk als diplomaat. Hij was onder meer Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau. De diplomaat was ook peetoom van prins Constantijn.

Kohnstamm wordt dinsdag begraven, zo meldt zijn familie. Er vindt een herdenkingsdienst plaats in De Duif in Amsterdam.

Kamp Amersfoort

Kohnstamm was Europeaan geworden in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting belandde zijn naam op een zwarte lijst en in 1942 werd hij in Kamp Amersfoort gevangen gezet, waar hij ''de hel leerde kennen''.

Later volgden overplaatsingen naar de gijzelaarskampen Haaren en Sint-Michielgestel en Kamp Vught.

Pechtold

''Zijn persoonlijke ervaringen inspireerden Kohnstamm om te bouwen aan een toekomst waarin dit soort gruwelen niet meer zouden voorkomen, een toekomst samen met de Duitsers'', aldus D66-leider Alexander Pechtold vrijdag. Max Kohnstamm is de vader van oud-D66-staatssecretaris Jacob Kohnstamm.

"Kohnstamm is voor mij een der laatste Grote Europeanen van de beginjaren van de Europese Unie.”

Idealist

Volgens oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot was Kohnstamm al voor de oorlog een overtuigd idealist. Zijn ervaringen in de oorlog sterkten volgens Bot Kohnstamm in de gedachte dat Europa moest opgaan in één land met één regering.

Bot zei vrijdag geschokt te zijn over het overlijden, ook al was Kohnstamm 96 jaar. ''Hij was één van de mensen van wie je dacht: die gaat nooit dood. Die hoort bij ons.''

''Mede dankzij Max Kohnstamm is Europa een stabiele, welvarende en verantwoordelijke speler geworden in de wereld'', stelden minister Uri Rosenthal en staatssecretaris Ben Knapen (beiden Buitenlandse Zaken) in een reactie.