AMSTERDAM – De PVV in Den Haag wil een tijdelijke allochtonenstop bij het amateurvoetbal in de stad. Clubs die ‘kunnen aantonen dat een te grote hoeveelheid allochtonen leidt tot gigantische problemen’, moeten volgens de partij in staat worden gesteld deze groep te weren.

Dit stelt de partij in schriftelijke vragen aan het college van de stad.

Volgens de partij loopt het college weg voor ‘de gevolgen van massa-immigratie en daarmee gepaarde islamisering van het Haagse amateurvoetbal’.

Noodklok

"Al jaren luiden clubs de noodklok aangaande de ellende die speelt bij vele clubs met een hoog percentage niet-westerse allochtone leden”, aldus de partij.

'Dwangmatige xenofocus'

De wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport, Karsten Klein, reageert tegenover NU.nl geërgerd op het voorstel. "Wat bezielt de PVV", zo stelt de CDA' er in een reactie. "De PVV lijdt aan een 'dwangmatige xenofocus'. Voor een fractie die claimt midden in de Haagse samenleving te staan, is dat natuurlijk onverantwoord en onrealistisch."

"Uit eigen ervaring weet ik dat dit absoluut geen 'buitenlander-probleem' is, zoals de PVV wil doen voorkomen", zo stelt de wethouder. "Het geweld is niet enkel aan één groep toe te schrijven."

Zwarte lijst

De PVV stelt ook een Haagse Zwarte Lijst van wanbetalers voor, omdat het 'betalingsmoraal bij veel allochtone leden niet goed' zou zijn. Voetbalclubs zouden hierdoor in de financiële problemen komen.

Klein: "De clubs hebben onderling goede afspraken over wanbetalers. Daar hoef ik als wethouder niet tussen te gaan zitten."

Ook GroenLinks reageert negatief op de plannen. Gemeenteraadslid David Rietveld noemt het nieuwste plan van de PVV op Twitter 'walgelijk en onhaalbaar'.